vrijdag 1 mei 2009

van S.P.I.N.naar S.P.P.N.


Stichting Pop Podium Noordwijk (SPPN, ook wel bekend als Join) organiseert zaterdag 24 november de laatste Popavond in het Join-gebouw. Het podium moet namelijk per 1 december de deuren sluiten, omdat de gemeente Noordwijk het huurcontract niet verlengt. Na ruim 25 jaar pophistorie verliest een van Noordwijks meest actieve verenigingen haar onderkomen. Daarom organiseert SPPN vanaf 19.30 uur een “luide tocht”. In processie zullen vrijwilligers en iedereen die SPPN een warm hart toedraagt "de Join" luidruchtig en onder muzikale begeleiding van de Noordwijkse Klezmerband ten grave dragen.

De tocht start bij het gemeentehuis in Noordwijk om de “bijzondere” band van SPPN met de gemeente te onderstrepen. Hierna begint de allerlaatste Popavond in het Joingebouw met Owen Meany (garagepunk), Sebastiaan (Griffin akoestisch), Ratuli (Nederrap/hiphop), The HeyZ (poprock) en Proost (feestfolk). Tussendoor verzorgen dj's Koekie en Wilmar de muziek en op een projectiescherm zullen foto’s worden getoond uit het rijke popverleden van Join. De entree voor deze legendarische avond is gratis en "SPPN roept iedereen op om aan de luide protestactie bij het gemeentehuis mee te doen, dus om half 8 allemaal verzamelen!"

Wij werden de laatste weken bedolven onder de persberichten en noodkreten uit Noordwijk en besloten een aantal medewerkers om een reactie te vragen. Dat leverde veel respons op en dus lees je in dit artikel de reacties van de vrijwillige "Joiners" Albert Imthorn en Louis van Parera.

Wat houdt je werk voor Join in?
Albert: Ere-voorzitter, programmeur, coördinator, barmedewerker en oproerkraaier.
Louis: Bestuurslid, coördinator, barmedewerker, notulist en PR-man.

Hoe ben je in het muziekvak en bij Join verzeild geraakt?
Albert: Het is niet mijn vak maar een uit de hand gelopen hobby, waar ik heel veel plezier en voldoening aan beleef (maar helaas ook de nodige politieke frustraties...).

Louis: Als lid van diverse bands en muziekliefhebber ben ik al 20 jaar geregeld op en aan het Join-podium te zien. Om bevriende SPPN-leden te helpen, om SPPN te ondersteunen en om iets goeds te doen voor Noordwijk ben ik bij het bestuur gegaan. Via vrienden kwam ik ruim 20 jaar geleden voor het eerst in het Join-gebouw, dat toen nauw samenwerkte met het jongerenwerk. Destijds bruiste het Join-pand van de activiteiten voor tal van doelgroepen uit de Noordwijkse samenleving, aaronder dus het Poppodium. Maar je kon er toen ook figuurzagen en probleemjongeren hadden er een begeleider en een honk, er waren meidenavonden, etcetera, etcetera...


Vicious Rumors in Join
Wat zijn de struikelblokken van het programmeursvak?
Albert: Het grootste struikelblok van de laatste jaren in Join is de onzekerheid over de sluitingsdatum. Je kan daardoor geen goed uitgebalanceerd programma voor een seizoen neerzetten. Daardoor is bijvoorbeeld de PopPrijs Join, die gold als een goed lopende rode draad door een seizoen, volledig de mist in gegaan.

Hoe is Join zo in de problemen geraakt?
Albert: Vraag dat maar aan de burgemeester en zijn wethouders van de afgelopen jaren. Politieke onwil en bestuurlijke onkunde... Daarnaast signaleer ik een gebrek aan inlevingsvermogen en betrokkenheid en de hooghartigheid dat alles in Noordwijk allure moet hebben.

Louis: Tot mijn verbazing worden in Noordwijk doorgaans initiatieven gerealiseerd, waar niemand om vraagt (elektronische reclameborden, de Muze, de Dijkverbreding bij het Vuurtorenplein, het slopen van het oude dorp aan de Zeereep ect.) en komen zaken waarom de Noordwijkse burger vraagt (zoals een Popodium of woningbouw voor starters), maar hoogst zelden voor elkaar. Uiteindelijk blijft het een gemeentelijke zaak van prioriteiten stellen, afspraken maken en die nakomen. De Join is vaak op de politieke agenda gezet, beloften zijn gedaan, maar als het er echt op aankomt is er onvoldoende draagvlak bij de beslissers en de uitvoerders in Noordwijk.

Hoe zit het met alternatieven/suggesties als de Muze, de Morgenster, v.v. Noordwijk en Witte Mavo en waarom is Join bedrogen?
Albert: Dat is op dit moment mooie pietpraat van een wethouder, die een bestuur aan het lijntje houdt omdat hij het zelf ook niet meer weet. PopPodium is in het verhaal van theater de Muze moedwillig buiten de bouwplannen gehouden, terwijl er voor hun wel een plek in het gebouw bestemd was. Toen de plannnen al zover gevorderd waren, dat er geen wijzigingen meer mogelijk waren, bleek een poppodium in het gebouw niet meer te realiseren. Dank je wel wethouder en voorzitter van de Stichting Dorpshuizen...

Louis: De Muze is als zaal te groot voor SPPN. Daarnaast raakt SPPN dan geheel afhankelijk van subsidie en entreegelden, want de baromzet komt in de Muze niet ten goede van SPPN. Hierdoor is het daar organiseren van laagdrempelige popavonden voor (beginnende) bands slecht haalbaar. In de Morgensterplannen is ook geen poppodium meegenomen (wel een ruimte voor het Jongerenwerk, maar dan zonder dans en muziekavonden!?), de Witte Mavo en een aantal andere panden werden na een studie door de gemeente ongeschikt bevonden. Het bedrog (zeggen dat het podium er komt maar stiekum andere afspraken maken) was bij de Muze wel het meest stuitend. Mij lijkt het meer een aaneenschakeling van gemiste kansen, zowel qua gebouw als qua sociale samenwerking in Noordwijk.

Heeft een poppodium in Noordwijk wel bestaansrecht? Waarom?
Albert: Zeer zeker. Zo'n dertig actieve bands en goed bezochte avonden zijn voldoende bestaansrecht. Daarnaast hebben we het al die jaren zonder structurele subsidie kunnen organiseren. Als je als vrijwilligersorganistie over zo'n lange periode zelf je broek op hebt kunnen houden, dan heb je het bestaansrecht meer dan dubbel en dwars aangetoond. De verontwaardigde en boze reacties van al onze gasten op het bericht dat het doek valt, onderstreept dit nog een keer.

Wat zijn de toekomstplannen van Join/SPPN?
Albert: Het lot van SPPN ligt in handen van de gemeente. Het college van B&W heeft onderling afgesproken, dat er deze periode een nieuw multifunctioneel Welzijnsgebouw gerealiseerd wordt met daarin een podiumzaal. Maar ambtelijke molens malen kennelijk langzaam en op dit moment zijn er bij ons geen concrete plannen bekend, alleen goede intenties. Echter een oud spreekwoord zegt dat juist de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen....

Mocht de periode waarin SPPN geen onderkomen heeft niet te lang duren, dan willen we deze overbruggen met het organiseren van (kleinschalige) festivals.

Hoe loopt de "mail de burgemeester" actie?
Albert: Heel goed. Er stond deze week een groot (halve pagina) artikel in het Leids Dagblad, met daarin een selectie van de verstuurde e-mails aan de burgemeester.

Wat zijn de hoogtepunten uit zeven jaar Join?
Albert: Louter hoogtepunten!!


Vicious Rumors in Join
Louis: Bijvoorbeeld de bluegrass-avond met Blue Grass Boogiemen en The Clover Blue Grass Boys, maar ook Vicious Rumors en Agent Steel was fantastisch (zie foto) en uiteraard de komende zaterdagavond met Owen Meany (garagepunk), The Hayes (poprock), Ratuli (Nederrap/Hiphop) & Proost (Ierse feestfolk) is weer een schitterende mengelmoes van lokale en regionale popmuzieksoorten. De entree is gratis en we starten om half 8 bij het gemeentehuis met een protestactie, waarna we met z’n allen een laatste knalfuif vieren in Join.

Welke Nederlandse bands wil je absoluut nog een keer naar Noordwijk halen?
Albert: T-99, Blue Grass Boogiemen, The Apers, Peter Pan Speedrock, Claw Boys Claw, The Shavers, The Seatsniffers (België), Tröckener Kecks, The Artery, Marvellous Pignoise (Frankrijk), Allez Mama, Beatbusters, Only Entertainment (!!!) etc, etc

Voor meer informatie kijk je op www.poppodiumnoordwijk.nl
Medewerkers over sluiting 25-jarig Noordwijks poppodium 'Join'
21 nov 2007, 17:46 | rubriek: Achterom | door: gastschrijver | gelezen: 1617x

Geen opmerkingen: